Toisilla autokuume, minulla fillarikuume

Olen hyväksynyt sen tosiasian, että jossakin vaiheessa triathlonhommia tulee tarpeelliseksi hankkia hivenen tarkoituksenmukaisempi polkupyörä. Olen tähän ajatellut uudehkolla Nishikin hybridillä, jonka huoltoa on laiminlyöty liian pitkään. Sitä paitsi tajusin juuri, että uudehko tarkoittaa tässä vaiheessa yhdeksänvuotiasta.

Tällä kaudella uusi pyörä on tuskin vielä ajankohtainen jalan kunnon vuoksi, saati että siihen olisi varaa. Mutta haaveilu on kivaa ja hankinta sen verran iso, että asiaan kannattaa tutustua ja paneutua jo hyvissä ajoin. Onneksi joku muukin on joskus hankkinut maantiepyörän, joten sudenkuoppia voi välttää blogeja ja muuta mielekästä kirjallisuutta lukemalla.

Rahkamuijan blogissa on pätevän oloinen maantiepyörän osto-opas aloittelijoille. Sen perusteella vaikuttaisi että cyclocross/maantiepyörä/triathlonpyörä-vaihtoehdoista valinta tulee olemaan maantiepyörä. Koska budjetti on rajallinen, haetaan käytettyä. Läskimaija on ottanut esiin renkaiden hajoamisalttiuden ison ukkelin alla. Täytynee satsata kirjoituksessa mainittuihin ulkokumeihin. Hankintaoppaita löytyy runsain mitoin, joten aika hyvin pääsee nyypiökin tutkalle.

Käytetyn pyörän kanssa säästäisi alkuinvestoinnista. Kuluvia osia voi sitten joka tapauksessa uusia tarpeen mukaan. Täytyy ilmeisesti vain olla aika tarkka siitä että saa juuri itselleen oikean kokoisen pyörän, mutta sekin tietysti ratkeaa esimerkiksi internetin lukuisilla mittarihärpättimillä. Ilmeisesti on myös fiksua käydä säädättämässä ajokki jonkun asiantuntijan pakeilla. Olisi kiva kuulla kokemuksia tästäkin. Onko joku ostanut ensimmäisen maantiepyöränsä käytettynä?

Pyöräilyyn satsaamisessa on kaksi asiaa, joita pelkään. Ne ovat varustelukierre ja lukkopolkimien kanssa kaatuminen. Ensinmainittua voisi välttää hankkimalla kerralla kunnollista, mutta milläs rahalla sen oikein tekisi? Jälkimmäisestä taas olen saanut vähän ristiriitaista informaatiota. Toiset ovat sitä mieltä, että kompurointi kuuluu olennaisena osana lukkopolkimien käytön oppimäärään. Toiset taas väittävät, että jalan oppii vaivatta vääntämään  irti lukoista tarpeen vaatiessa. Onkohan minulla sellaista lukijakuntaa, joka voisi valaista aiheesta? Kommentoikaa ja kertokaa.

Mainokset

3 vastausta artikkeliin “Toisilla autokuume, minulla fillarikuume”

  1. Maantiepyörän ostaminen on kuin tissiliivien ostaminen. Parasta mennä asiantuntevaan liikkeeseen. Se että myyjä mittaa geometriasi ja antaa oikean kokoisen pyörän on tärkeämpää kuin se onko alla 105 vai Ultegran sarja.

    Tykkää

  2. Terve ja kiitos linkistä! Lukkojen kanssa kaatumiseen vaikuttaa miten hajamielinen on ja miten loppuun asti ajaa. Olen kerran muistaakseni hyvin ensimmäisiä kertoja lukoilla ajaessa työmatkalla kaatunut pihaan kun mietin jotain aivan muuta, jarrutin seisoksiin ja sitten aloin ottaa jalkoja irti. Tähän vielä vaikutti että alla oli jotkut Wellgon SPD-tyyppiset polkimet Shimanon klosseilla ja luultavasti turhan kireälle säädettynä, niin eihän ne siinä hädässä lauenneet irti. Tahtoo sanoa, että lukkoihin tottuu hyvin, kun sen ottaa asiakseen ja ajaa ajatuksella aluksi. Maastossa sitten on tullut kompuroitua enemmän, pääasiassa silloin kun koluaa teknistä maastoa väsyneenä, mutta se on vähän myös osa prosessia.

    Sellainen hiipivä riski lukkojen kanssa on mistä en ole muualta lukenut, kun tulee enemmän kilometrejä ja jos on vielä istumatyössä, että polkeminen voi muuttua kovin polvenojentajien ja lonkakoukistajien dominoivaksi, mikä sitten alkaa aiheuttaa selkävaivoja sekä ongelmia liikkuvuudessa. Tämänkin voi hyvin välttää lihaskuntoa huoltamalla, erityisesti takaketjuun keskittyen ja liikkuvuusharjoitteilla.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s